Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ" ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 2010 ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας ειδικότερα ένα συνεχές ενδιαφέρον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για τη σχολική, κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική τους ένταξη. Το έτος 2003 καθιερώθηκε ως «Ευρωπαϊκό Έτος Ατόμων με Αναπηρίες» και κατά τη διάρκειά του εκπονήθηκαν ειδικά προγράμματα με στόχο την υποστήριξη των ατόμων αυτών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες» (το οποίο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ - Γ’ ΚΠΣ) το Εργαστήριο Ειδικής και Θεραπευτικής Αγωγής (ΕΡ.Ε.Θ.Α.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος οργάνωσε σεμινάρια με θέμα την ένταξη ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ειδικής και Θεραπευτικής Αγωγής Δρ Λάμπρο ΣΤΑΥΡΟΥ.
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε πέντε επιμορφωτικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Καβάλα) και υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις.
Η Α΄ φάση του Προγράμματος αφορούσε στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες. Τα σεμινάρια της επιμόρφωσης παρακολούθησαν 300 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί και δάσκαλοι γενικής και ειδικής εκπαίδευσης) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ γενικής και ειδικής εκπαίδευσης) και ήταν διάρκειας 30 ωρών.
Η Β΄ φάση του Προγράμματος αφορούσε στην εξειδίκευση εκπαιδευτικών σε θέματα ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες. Τα σεμινάρια της εξειδίκευσης παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί και δάσκαλοι γενικής και ειδικής εκπαίδευσης) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ γενικής και ειδικής εκπαίδευσης) και ήταν διάρκειας 400 ωρών (100 ώρες θεωρία και 300 πρακτική άσκηση). Το μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος εξειδίκευσης υλοποιήθηκε με τη μέθοδο της Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε συνεργασία με Net Media Lab του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας και εργασίας στήριξης της Α΄ και Β΄ φάσης του προγράμματος που σκοπό είχε την ενημέρωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε εξειδικευμένα θέματα για τα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης. Προσεγγίζεται μια ποικιλία θεμάτων όπως: μέθοδοι ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών και δυσλειτουργιών, πρώιμη ανίχνευση εγκεφαλικής παράλυσης και συνοδών αναπτυξιακών διαταραχών που οδηγούν σε πολλαπλές αναπηρίες, μέθοδοι πρώιμης παρέμβασης σε παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα, υποστήριξη παιδιών με αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού, υποστήριξη παιδιών με ΔΕΠ-Υ και Δεξιότητες ημερήσιας διαβίωσης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επειδή το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τα συγκεκριμένα θέματα είναι συνεχές αποφασίστηκε η έκδοση του παρόντος συγγράμματος, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην ενημέρωσή τους και στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όλους τους μαθητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου